Islanda cel mai fierbinte mister al Terrei

Posted: November 2, 2010 in Ganduri nespuse, Informatii, Povesti, Uncategorized
Tags: , , , , , , , , ,

În cei 4,6 ani de existenta ai Terrei ştiinţa a desprins  milione de misstere ce umbreau formarea acesteia.  O planetă vie şi în continuuă schimbare Pământul reuşeşte  să uimească  omenirea prin  spctacolele oferite.

 

 

Islanda insula în care se ciocnesc lava şi gheata este un pământ în deplină construire. Activiatea  vulcanică face ca Țara Focului și a gheții să se nască din neant. Regatul vulcanilor este visul orcărui geolog: de la ghe;ari şi  gheizere relieful Islandei ajunge  la  vulcani şi izvoare termale. Suprafaţa insulei creşte cu 2,4 cm în fiecare an, lucru ce denotă o activitate vulcanică neimaginabilă…

Este situată la circa 830 km de Scoşia  și 4.200 km de New York  Riftul asociat cu Dorsala Medio-Atlantică , care marchează limita dintre plăcile tectonice europeană  și nord-americană , străbate Islanda dinspre sud-vest către nord-est.

Aproape jumătate din suprafața Islandei, care este de origine vulcanică recentă, este constituită dintr-un deșert muntos de lavă (cu o altitudine maximă de 2119 m deasupra nivelului mării), și din alte zone sălbatice. 11% din teritoriu este acoperit de trei mari ghețari: Vatnajökull (8300 km²),Langjökull (953 km²) şi Hofsjökull (925 km²).

Povestea acestui articol e simplă, m-a fascinat  mozaicul  nesperat de viu al Islandei…Sper ca nu v-am plictisit….

 

 

Comments
  1. […] Islanda cel mai fierbinte mister al Terrei Tue Nov 02, 2010 20:38 pm În cei 4,6 ani de existenta ai Terrei ştiinţa a desprins  milione de misstere ce umbreau formarea acesteia.  O planetă vie şi în continuuă schimbare Pământul reuşeşte  să uimească  omenirea prin  spctacolele oferite.     Islanda insula în care se ciocnesc lava şi gheata este un pământ în deplină construire. Activiatea  vulcanică face ca Țara Focului […] […]

  2. Lost says:

    intreb ca nu stiu, terra are doar 4,6 ani? hmm….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s