Cu Petre Crăciun se schimbă ceva notabil în prăfuita literatură pentru copii din România

Posted: February 2, 2013 in Poezii, Povesti
Tags: , , , ,

În lumea desenelor animate cu băieţi răi şi fetiţe mofturoase, maturizate prematur, oferită in largo piticilor preşcolari de o societate nerăbdătoare să şi-i facă cât mai urgent clienţi, autorul liricii pentru copii, Petre Crăciun oferă piticoţilor un volum de versuri de o certă valoare, într-o grafică absolut impecabilă (semnată de Nicolae Tonița jr.) şi într-o epocă în care genul se oprise între „Baba iarna intră-n sat” a Otiliei Cazimir şi giumbuşlucurile motanului Arpagic ale Anei Blandiana.

Până la apariţia volumului „Taina ghemului de aţă” (Editura Zorio, 2011, 64 pag.)  pe care autorul Petre Crăciun îl oferă într-o formulă absolut genuină în sensul purităţii şi al sensibilităţii versurilor, lirica pentru preşcolari a suferit într-un colaps creativ. Adică i-a lipsit seriozitatea scriitoricească. Copiii sunt ademeniţi cel mai uşor şi totodată cel mai greu. Pentru ei versul trebuie să aibă acţiune, întrigă şi morală. Aşa, precum în faimosul Zdreanţă, al lui Arghezi. Iar Petre Crăciun a intuit perfect acest fapt, evident, hărăzit de muza slovelor şi îşi poartă pruncii cititori sau abia ascultători prin lumea personajelor protagoniste ale unor isprăvi de-a dura în giumbuşlucuri cu tâlc. Taina ghemului de ață, Leul Mitică și țânțarul, Două vulpi și niște găini mai ciudate, Bobocul și lumea, sunt numai câteva dintre poeziile cu care autorul, nimeni altul decât cel care a inițiat și portalul Literatură Copii, ni le propune cu un har și cu umor care i-au atras atenția și criticului Alex Ștefanescu, ce poate fi vazut în fotografia alăturată citind din Taina ghemului de ață. Să vă spun un secret: nu sunt multe fotografii care îl înfățisează pe temutul critic delectându-se cu o carte pentru copii.

Din câte aflăm, Petre Crăciun ne propune chiar pentru acest an, tot la Editura Zorio, încă un volum de versuri, de fapt o adevărată epopee: Cruciada pisicilor. În sfârșit se schimbă ceva notabil și în prăfuita literatură pentru copii din România!

Daria Damian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s