Romania si Bulgaria, din ce in ce mai departe de Schengen

Posted: October 26, 2012 in Ganduri nespuse, Informatii, Stiri
Tags: , , , , , , , , ,

Cererile de aderare in Spatiul Schengen ale Romaniei si Bulgariei vor fi examinte de Bruxelles in luna martie a anului 2013, din cauza incapacitatii de gestionare a situatiei a autoritatilor celor doua tari.

 

Maine, la consiliul de la Luxemburg va fi abordata situatia celor doua tari, insa membrii Consiliului de Ministrii sustin ca inca nu este momentul pentru luarea unei decizii.

 

“Nu mai este pe agenda de discuţii pentru mâine, însă a rămas pentru agenda reuniunii Consiliului JAI care va avea loc în 6-7 decembrie. Unele state membre au exprimat preocupare privind evoluţiile politice din România şi Bulgaria, aşa că am întrebat toate părţile interesate, inclusiv guvernele de la Bucureşti şi Sofia şi am decis să amânăm discuţia pentru reuniunea următoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote semestriale a Consiliului UE.

 

Unul dintre diplomatii europeni a declarat ca problema aderarii Romaniei si Bulgariei se va pune in anul 2013, dar acest lucru nu inseamna ca tot in martie anul viitor se va lua si decizia.

 

Tari europene cum ar fi Germania si Olanda sustin ca tara noastra si tara vecina nu indeplinesc conditiile de aderare in marea familie Schengen. Mai grava insa, este rezerva Comisiei Europene fata de acest subiect.

 

CE are indoieli fata de tara noastra deoarece actualul premier si-a luat angajamentul ca va respecta statul de drept, iar Comisia Europeana considera ca autoritatile de la Bucuresti nu au facut acest lucru.

 

Desi CE nu are nici un drept de decizie asupra celor doua tari, va realiza un raport in ianuarie anul viitor pentru a fi examinat de guvernele tarilor vecine ce au dreptul de a decide soarta Romaniei si Bulgariei, informeaza Mediafax.

 

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a afirmat recent că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene şi maritime, iar până la sfârşitul anului viitor va exista “cu siguranţă” o decizie privind şi frontierele terestre.

 

Corina Enache

Sursa: Optimal Media

Comments
  1. Tabloidul Sunday Mail citează experţi care avertizează cu privire la un “val semnificativ” de migranţi după anularea restricţiilor impuse pe piaţa muncii cetăţenilor celor două state membre ale Uniunii Europene (UE), la sfârşitul acestui an. Ei preciază că numărul bulgarilor şi românilor va fi mai mare decât al celor veniţi din cele opt state est-europene care au primit aceste drepturi în 2004, din cauza stării economice fragile din Europa.

Leave a comment